Numero
äänestä numerolla
51

Anne Paavilainen

Yleinen

Politiikan uskottavuus

MotorShow-messuilla tänä viikonloppuna tavattiin paljon ihmisiä ja heitä puhutti moni asia. Paljon puhetta riitti toki sotesta – tullakko vai eikö tulla? Siitä saisi ihan oman julkaisunsa. Mutta toinen, valtavan tärkeä tunteiden herättäjä oli politiikan ja poliitikkojen uskottavuus. 

Uskottavuuteen eniten vaikuttaneeksi asiaksi koettiin se, että poliitikkojen sekä puolueiden mielipiteet ja poliitikkojen puolueet vaihtuvat lennossa. Myös markkinoiden koetaan määräävään kaikkea päätöksentekoa ja eikä koeta, että kehäkolmosen ulkopuolella asuvan tavallisen ihmisen asiat näkyvät oikein missään. Ihminen on unohdettu, kun koneistot jyllää. Eikä ihme, suurin osa tuosta edellämainitusta on ollut viime vuosina totta.

Tavallisen ihmisen, joka ei elä politiikan kuplassa, mahdollisuus pysyä perässä edes suurinpiirtein on varsin pieni.

Kansa päättää siitä, kuka heitä edustaa tulevina vuosina. Kun usko siihen, että tavallisten ihmisten asioita ajettaisiin, on kovilla, yllättävänkin moni kertoi, ettei oikein tiedä ääneestääkö ollenkaan. Hallituspuolueiden jakautuminen, käsittämätön määrä petettyjä lupauksia, useampi perustettu uusi puolue tai liike, lakien runttaaminen läpi huolimatta mistään asiantuntija-arvioista sekä viimeisimpänä mahdollisuus olla eri puolueen listalla eduskunnassa kuin vaaleissa ehdolla ovat  taatusti tehneet osansa.

Hyviä keskusteluita asiasta kävimme, toivottavasti ainakin osalle siemen saatiin kylvettyä poliitikkan uskottavuuden palautumiselle. Asian laajempi ratkaisu on kuitenkin haastavampaa, eikä yksinkertaista ratkaisua politiikan uskottavuuden palauttamiselle ole. Poliitikko ei voi päättää toisen poliitikon puolesta, että ihmistä ei unohdettaisi ja yhteiskunnasta rakennettaisiin oikeudenmukaisempaa toimimalla itse oikeudenmukaisesti ja reilusti. 

Se, kuka ja miten tätä Suomea vie eteenpäin, on täysin äänestäjien, ihan tavallisten tallaajien käsissä. Poliitikoissa ja puolueissa on eroja. Se mitä joku puolue tai poliitikko on asioista mieltä, näkyy usein teoista. Teot kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Vain äänestämällä voi vaikuttaa siihen, millaisia tekoja tulevalla hallituskaudella tehdään.