Numero
äänestä numerolla
51

Anne Paavilainen

Yleinen

Työntekijän oikeus olla ihminen

Raakaa. Sitä on tämän hetken työelämä kaikilla, mutta erityisesti naisvaltaisilla, usein pienipalkkaisilla aloilla. Se on raha mikä puhuu ja inhimillisyys on katoamassa. Työssään pitää olla moniosaaja, tehokas, joustava ja pysyä terveenä. Aina hymyilevät supersuorittajat ovat hyvässä huudossa. Ihmiset ovat numeroita, käsipareja, kuluja ja tilastoja, eivät enää ihmisiä. Ihmisyyteen kuuluisi elämä, elämään muutokset ja muutoksiin usein ennalta-arvaamattomuus. Esimerkiksi perhe, lapset ja sairastuminen ovat asioita, joita tuppaa tapahtumaan työikäisille ihmisille. Tämän hetken työelämä ei kuitenkaan tahdo millään asettua sellaiseen muottiin, että muutos olisi paitsi normaali osa elämää, myös mahdollisuus.

Työntekijän oletetaan sitoutuvan työhön, vaikka työnantaja ei juuri sitoutuisi työntekijään. Tyypillinen työsuhde on osa-aikainen ja melko usein määräaikainen. Työtä on, mutta yhä harvemmin yhden työn tunnit riittävät siihen, että saisi kaikki laskunsa maksettua. Yhä useamman on tehtävä useampaa työtä. On oltava valmis muuttuviin tilanteisiin koko ajan. Miten voi suunnitella elämäänsä tai voiko ylipäätään olla “omaa elämää” jos pitää olla koko ajan työn saatavilla? Vaikka olisi säännöllinenkin työaika, jos lisävuoroja tarjotaan, pienillä tuloilla työ on useimmiten pakko ottaa vastaan. Vaikka vapaapäivät vuorojen välissä kävisivät vähiin, ei ole varaa olla menemättä. Ja jos ei jatkuvasti voi joustaa, on joustamaton ja hankala työntekijä.

Minä uskon vakaasti siihen, että työelämän yhteensovittaminen muuhun elämään on mahdollista. Se on myös välttämätöntä, sillä jos se ei onnistu, ei kukaan jaksa. Muutos vaatii tahtoa ja se vaatii halua ajatella työntekijöitä ihmisinä. Se vaatii lainsäädännön uudistamista ja se vaatii tarkennuksia työehtosopimuksiin. Mutta se kannattaa, lopulta sekä työntekijä että yritys voivat paremmin. Kaikki voivat ihan oikeasti voittaa.

Anne Paavilainen
eduskuntavaaliehdokas (sd), kaupunginvaltuutettu, Harjavalta

 

Julkaistu PAMin Demareiden sivuilla 20.3.2019. Alkuperäiseen julkaisuun tästä.