Numero
äänestä numerolla
51

Anne Paavilainen

Yleinen

Vipinää ja pöhinää Harjavallassa

150 vuotta täyttävässä Harjavallassa on viime aikoina rakennettu positiivista kuntaa ja yhteisöllisyyttä oikein urakalla. Takana on aikoja, jotka eivät kuntaa ole yhtenäisemmäksi tehneet, mutta nyt ollaan positiivisessa vireessä rakentamassa yhteistä, kuntalaisten kuntaa. Mukaan on otettu ja saatu kaikki, yhteisöistä yrittäjiin ja kuntalaisista virkamiehiin.

Hyvä-paha – brändiuudistus tarvitaan, mutta siitä miten se toteutetaan, on erilaisia mielipiteitä. Kukaan ei kuitenkaan ole erimieltä siitä, että vahvasta ja rohkeasta kunnasta halutaan viestiä nykyistä paremmin. Keskimäärin halvat asumiskustannukset, hyvät peruspalvelut kaikenikäisille ja teollisuuden vahvat työpaikat tarjoavat hyvät lähtökohdat valita Harjavalta asuinkunnakseen. Edellä mainittujen lisäksi pitäisi saada näkymään laajasti muille se positiivinen pöhinä ja ne muut hyvät asiat, joita tämä kunta tarjoaa, jotta väkiluku saadaan jälleen nousuun. Yhtenä mainiona yksityiskohtana on koko 2019 vuoden aikana syntyville vauvoille jaettava 150-vuotis juhlavuoden kaulakoru.

Kaikki tapahtunut vipinä ei ole ollut vain positiivista. Öljyvahinko aiheutti mittavat vahingot ja laajat korjaustoimet Kokemäenjoella. Jokimaisemaan on pitkän aikaa kuulunut puomeja, poijuja ja kaivureita. Tapahtuneen öljyvahingon ja aiemmin sattuneiden nikkelipäästöjen aiheuttama huoli Kokemäenjoen vesistöstä on noussut esiin myös BASF:n tehtaan rakentamisen suunnitelmia käsiteltäessä. Positiivisuuteen taipuvaisena haluan silti ajatella niin, että valtava työ joen rantojen kunnostukseen alkaa nyt olla valmis ja joki näyttäytyy tulevaisuudessa entistä ehompana. Virheistä on opittu ja ympäristövaikutukset on huolellisesti selvitetty uuden tehtaan osalta.

Kun valtion taholta tuki kunnille ei ainakaan ole kasvussa, kunnissa joudutaan ikävien päätösten äärelle. Tulevaisuudessakin kunnissa varmaa on vain epävarmuus. Ylimääräistä rahaa ei ole, mutta toimivan kunnan rakenteista ja hyvistä palveluista halutaan Harjavallassa pitää kiinni. Ennaltaehkäisyyn on panostettu erityisesti ja siihen pitää panostaa myös tulevaisuudessa. On uskallettava panostaa niihin asioihin, jotka maksavat nyt, mutta säästöt näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua. Yksittäisenä tuoreena esimerkkinä lapsiperheiden ja ikäihmisten kohtaamispaikka Meidän Olkkari. Paikka, jossa voi olla siellä missä muutkin ovat. Oiva mahdollisuus tavata muita, saada palveluita, mikäli niitä tarvitsee ja mikä tärkeintä, olla osa yhteisöä.

Tuleva vuosi tulee olemaan täynnä vipinää ja pöhinää. Palveluiden rakenteesta valmistuu alkuvuodesta laaja selvitys, SOTE-uudistuksen kuviot selvinnevät lähikuukausina ja BASF:n tehtaan rakentamisen pitäisi käynnistyä. Lisäksi 150-vuotis juhlavuoteen liittyy paljon tapahtumia läpi vuoden.

Harjavallassa on pyörähtänyt käyntiin positiivinen ratas.

Toivon, että se ratas pysyy liikkeellä, eikä hyvän pöhinän hetkessä tuudittauduta siihen, ettei töitä olisi edelleen tehtävänä.

 

Julkaistu Uusi Aika kolumnina 11/2018